D-8 PROJE DESTEK FONU - 22 Şubat 2022

D-8 PROJE DESTEK FONU

Ülkemiz ile Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, üye ülkeler arasında kalkınmaya yönelik işbirliğini geliştirmek, ekonomik ve sosyal ilişkileri zenginleştirmek amacıyla 1997 yılında kurulmuş olan bir örgüttür.

TOBB, D-8 marjında kurulmuş olan D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları'nın (D-8 TSO) kurucu üyesidir. Ülkemizin D-8 2017-2021 dönem başkanlığı çerçevesinde, D-8 TSO Dönem başkanlığı da TOBB tarafından yürütülmüştür.

20 Ekim 2018 tarihinde düzenlenen 9. D-8 Zirvesi'nde D-8 proje faaliyetlerinde kullanılmak üzere Proje Destek Fonu oluşturma fikri ortaya çıkmıştır.

Bu  çerçevede, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığı'nın yazısına ve D-8  Sekretaryası'ndan alınan  Nota'ya  atfen,  D-8  çerçevesindeki tarım, sanayi, ticaret, enerji, turizm, ulaştırma ve sağlık alanlarında proje ve programların uygulanması için yapılacak ön fizibilite ve fizibilite çalışmalarının desteklenmesi amacıyla D-8 Proje Destek Fonu'nun kurulduğu ve bu Fondan istifade etmek isteyen D-8 Üyesi ülkelerin proje tekliflerini D-8 Sekretaryası'na iletmeleri gerektiği ifade edilmektedir.

D-8 Komisyonu tarafından seçilecek olan projede; en az 3 D-8 üyesi ülkenin yer alması gerekmektedir. Ön  fizibilite  ve  fizibilite çalışmaları  için  D-8 tarafından,  proje başına  en  fazla  20.000  Avro  kadar  bir finansman sağlanması, uygulama süresinin ise en fazla 12 ay olması öngörülmektedir.

D-8  Proje  Destek  Fonu'nun Başvuru Şartnamesi  ile  Proje  Teklif  Formu  ekte  sunulmakta  olup, anılan Fondan yararlanmak isteyen firmaların 30 Nisan 2022 tarihine kadar Proje Teklif Formu'nu doldurarak D-8  Sekretaryası'nın    yetkilisine    (Mr.    Sheikh    Mohammad    Moinuddin,    IT    Expert,    E-posta: moin.uddin@developing8.org; Cep: 0506 395 61 83) iletmesi gerekmektedir.

EK:Başvuru Şartnamesi ve Proje Teklif Formu