YENİ AÇILAN RO-RO HATLARI - 16 Şubat 2021

YENİ AÇILAN RO-RO HATLARI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Odamıza intikal eden yazıda; ülkemiz ihracatının değer bazında % 30'unun gerçekleştirildiği uluslararası karayolu taşımacılık sektörünün, yurtdışında yetersiz geçiş belgesi kotaları, mod ve güzergah dayatmaları, geçiş ücretleri gibi engellerle karşılaşmakta olduğu bildirilmiştir.

Yazıda devamla Avrupa'ya yönelik ihraç taşımalarımızda en önemli çıkış noktası durumundaki Kapıkule'de araç yoğunluğu nedeniyle yaşanan beklemeler ve gecikmeler taşımacılık ve dış ticaretimizde zaman kayıplarına ve maliyet artışlarına yol açmakta ve ihraç ürünlerimizin uluslararası alanda rekabet gücünü zayıflatmakta olduğu ifade edilmiştir.

Karayolu taşımacılığında kullanılacak alternatif güzergah ve rotalar her geçen gün önem kazanmakta olduğu ve bu kapsamda, 03.02.2021 tarihinde faaliyete başlayan Karasu-Köstence (Romanya) ve 07.02.2021 tarihinde seferlerine başlanan Alsancak- Tarragona (İspanya) Ro-Ro hatlarının karayolu taşımacılığında yaşanan sorunlara önemli çözüm alternatifleri oluşturacağı öngörülmekte olup, bu sayede özellikle Avrupa'ya yönelik ihracatımızda bazı dönemlerde yaşanan sıkıntılarda azalma yaşanacağının düşünüldüğü  vurgulanmıştır.