TKDK IPARD PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ HK.

2014-01-08 14:41:48

TKDK IPARD PROGRAMI DEĞİŞİKLİKLERİ HK.

Sayın üyemiz,

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca uygulanan IPARD Programı değişikliği önerileri 11/12/2013 tarihinde Avrupa Birliği Komisyonu tarafından onaylanmıştır. Onaylanmış değişiklikler 12. çağrıdan itibaren uygulanacaktır. Yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

Bilgilerinize sunarız.

 

(101) Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Yükseltilmesine  Yönelik Yatırım Tedbirinde Yapılan Değişiklikler

 Süt üreten tarımsal işletmelerde yeni kapalı ahırların/ağılların inşası ve genişletilmesi de destek kapsamına alındı.

  • Gübre çukuru konusunda hayvan sayısı yerine kapasite eklenerek ifade ‘tarımsal işletme, 50 baştan fazla inek veya 150 baştan fazla koyun ve/veya keçi kapasitesine sahipse, yatırımın gerçekleşmesinin sonunda gübrenin topluluk standartlarına göre depolanması ve yönetimini taahhüt etmelidir. şeklinde değiştirildi.
  • Et üreten tarımsal işletmelerde, desteklenen koyun ve keçi sayısı 300den 500e yükseltildi.
  • Mesleki yeterlilik şartı gerçek kişilerde sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile ‘başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir.
  • Yardım oranı ‘başvuru sunulduğunda 40 yaşın altında olan genç çiftçiler ifadesi ‘hibe desteği kararı alındığında 40 yaşın altında olan genç çiftçiler olarak revize edildi.

(103) Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Tedbirinde Yapılan Değişiklikler

  • İşleme ve pazarlama tedbirinde mesleki yeterlilik şartı aranmayacaktır.
  • Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler arttı.(Artık en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır.)
  • Süt toplama merkezlerine sadece üretici örgütleri başvurabilirken; yapılan değişiklikle bundan böyle ‘gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabilecekler.
  • Süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütler için yer alan ‘bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır uygunluk şartı kaldırıldı.
  • Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması alt tedbiri kapsamında desteklenecek ürünler için ABnin 1234/2007 sayılı Konsey Tüzüğünde yer alan Meyve ve Sebze Listesi (9. bölüm) kullanılacaktır.

(302) Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Tedbirinde Yapılan Değişiklikler

  • Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 250.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi.
  • Kırsal turizm alt tedbirindeuygunyatırımtoplamdeğeri400.000 avrodan en fazla 500.000 avroya yükseltildi.
  • Kültür balıkçığının geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 200.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi.
  • Kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı.
  • 302 tedbiri kapsamında mesleki yeterlilik şartı aranmayacaktır
  • Kırsal Turizm alt tedbirinde, turizm işletme belgesi yatırımın sonunda alınacaktır.
  • Yerel tarım ve gıda ürünleri listesi revize edildi.
  • IPARD Programı uygulama süresince her bir faydalanıcının kullanabileceği toplam uygun yatırım tutarı 400.000 avrodan 500.000 AVROYA yükseltildi.
  • Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle tıbbı aromatik bitkilerin de seralarda yetiştirilmesi destek kapsamına alındı.
  • Konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri “25 oda” olarak değiştirildi.

 

Destek kapsamında yerel ürün listesi değişikliği yapılmıştır.

Yerel ürün Listesi 


TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU
NEVŞEHİR İL KOORDİNATöRLüĞü 
YEREL GIDA üRüNLERİ LİSTESİ

  1. Kaymak
  2. Tarhana
  3. Kabak çekirdeği
  4. Patates ve ürünleri (cips, kumpir, parmak patates, püre vb.)
  5. Parmak üzümü, çavuş üzümü, Buludu üzümü, Diğer Yöresel üzümler
  6. üzüm ürünleri (üzüm Pekmezi, Kuru üzüm, Pestil, Köftür, Pekmez Sucuğu, Şıra, Sirke, üzüm çekirdeği ve Tozu, Şarap)
  7. Salamura Asma Yaprağı
  8. Pekmezler (şeker pancarı, armut, erik, ayva, dut vb.)
  9. Domates, Domates Salçası
  10. Cevizli Sucuk, Bademli Sucuk
  11. Kapari ürünleri
  12. Ceviz Ezmesi
  13. Ceviz
  14. Badem
  15. Turşu
  16. Mantı
  17. Soğan
  18. Erişte
  19. Hedik (Kaynatılmış Buğday)
  20. Reçel
  21. Marmelat
  22. Meyve Sebze Kurusu
  23. Yöresel Peynir (Tulum Peyniri, çökelek vb.)
  24. Yöresel Yoğurt (süzme yoğurt, torba yoğurt vb.)
  25. Tereyağı
  26. Bulgur
  27. Nohut
  28. Fasulye
  29. Yarma
  30. çömlek Fasulyesi
  31. Sulu Köfte
  32. Lokum
  33. Yerli Alaca Karpuz
  34. Yufka Ekmek, Kuru Yufka
  35. Tahinli Pide, Tahinli Simit, Nevşehir Tahinlisi
  36. Tandır Ekmeği
  37. Patatesli çörek
  38. Bazlama
  39. Buğday Unu Mamulleri
  40. çerezlik Ayçiçeği
  41. Kavurga
  42. Bal Kabağı, Kabak Tatlısı
  43. Elma
  44. Meyve Suyu/Konsantresi/Tozu
  45. Alıç
  46. Kuşburnu
  47. Girebolu Suyu
  48. Altın çilek
  49. Trüf Mantarı (Keme)
  50. Kete
  51. Testi Kebabı
  52. Mineralli Su