TÜRKİYE´NİN İLK VE TEK ÖZEL YERALTI MÜZESİ AVANOS´TA AÇILDI

2014-06-20 00:05:00

TüRKİYENİN İLK VE TEK öZEL YERALTI MüZESİ AVANOSTA AçILDI
çömlekçilik mesleğini Hititlerden bu yana sürdüren Avanosta açılan Türkiyenin ilk ve özel yeraltı müzesi görenlerin büyük ilgisini topluyor. çömlekçilik geleneğinin tarihe dayandığı Avanosta, bu mesleği dededen toruna aktaran Güray çömlekçilik açtığı yeraltı müzesi ile sanat ve tarihi gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. 5 yıllık bir çalışma ile toplam bin 500 metrekare alanda gerçekleştirilen kayadan oyma müze, konferans ve sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
Yerin 15 metre altında 5 yıllık bir çalışmayla kurulan ve Türkiyenin ilk özel yer altı müzesi işletmecisi Güray Türsüz: “Hedefimiz Anadoluda ilk çağdan günümüze çömlek ve sermağin evrimini orijinal eserlerle göstermek ve gelecek nesillerimize güzel bir hediye bırakmaktır.” Dedi. Müzede dünyaca ünlü seramik sanatçılarının eserlerinin de sergileneceğini de dile getirdi.
M.ö 5000 yılından günümüze kadar bir çok eserin yer aldığı müzenin üç bölümden oluşturğunu belirten Güray Tüysüz, “Müzemizin birinci bölümünde ilk çağdan 20.yya kadar Anadoluda yapılmış olan çömlek ve seramiklerin orijinallerini sergilediklenmektedir. Yıllardır toplanan bu eserler, Nevşehir Müze Müdürlüğü yetkililileri tarafından incelenmiş, tarih aralıkları tespit edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bu incelemelerde müzemizde bulunan tarihi eserlerin Mö 5000 yılından başlayıp Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar uzanan tarihçeye sahip olduğu kaydedilmiştir.
İkinci bölümde ise son yüzyılda yaşamış be hala yaşayan dünyaca ünlü imza sahibi seramik sanatçılarımız ve eserleri sergilenmektedir. İsmail Yiğit, Mehmet Gürsoy, Hamza üstünkaya, Saim Kolhan bunlardan başlıcalarıdır.
üçüncü bölüm ise resim, heykel,sermaik fotoğraf gibi güzel sanatların her alanındaki sanatçılarımızın eserlerini sergileyebilecekleri bir kültür merkezi olup, sergi salonu, kütüphane, kafe, şöm,neli dinlenme salonu ve müzik köşesinden oluşmaktadır.
Müzemiz gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet edip, akşamları ise eşsiz ortamında 300 kişiye kadar toplantı, kokteyl, dans, sema gösterisi ve müzik konserleri gibi nezih organizasyona ev sahipliği yapmaktadır.” Şeklinde konuştu.