NEVŞEHİRLİ GİRİŞİMCİDEN TOPRAKSIZ TARIM SERASI

2014-06-18 00:05:00

NEVŞEHİRLİ GİRİŞİMCİDEN TOPRAKSIZ TARIM SERASI
Nevşehir Merkeze bağlı Sulusaray Kasabasında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yatırımı onaylanan 8 dekar alanda kurulu Katlı Tarım Limited Şirketine ait güneş enerjisi ısıtmalı modern sera tesisinin açılışı yapıldı.
Açılış törenine; Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Nevşehir Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Nevşehir Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, TKDK İl Koordinatörü Murat Asiltürk, İl Sağlık Müdürü Rahim ünlübay, İl Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Aydın, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce, Birlik ve Oda Başkanları ile Belde Belediye Başkanları, üreticiler ve davetliler katıldı.
“Sera yatırımcısı Yılmaz Katlı yaptığı konuşmasında; serada bilgisayarlı otomasyon sistemiyle kontrolü sağladıklarını, tozlaşmanın bambus arıları vasıtasıyla gerçekleştirildiğini ve dekardan 4 ton ürün alabildiklerini söyledi. Bu şekilde uygulanan projelerin artması temennisinde bulundu.”
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz konuşmasında; “Nevşehirde ilk defa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile “Katlı” Tarım Ltd Şti tarafından gerçekleştirilen projenin en önemli özelliği seranın ısıtma sisteminin güneş enerjisinden sağlanıyor olmasıdır. Güneş enerjisi kullanımı ise bölgemizde seracılığın maliyetini düşük seviyelere indirmektedir. Altes F-1 domates çeşiti üretimiyle başlayan serada aynı zamanda topraksız tarım uygulaması yapılmakta olup toprak yerine bölgemizde doğal halde çok miktarda bulunan perlit kullanılarak maliyet rakamları aşağıya çekilmiştir. Halihazırda 21.000 kök domates bitkisinin yetiştirildiği sera içerisinde bilgisayarlı otomasyon sistemi çalışmakta olup tahmini verim beklentisi yaklaşık 400 tondur. Serada “iyi tarım” yönetimiyle üretim yapılmakta olup, döllenme Bakanlığımızca desteği sağlanmış 13 adet Bambus arı kovanı ile yapılmaktadır” diyerek Nevşehirde uygun bölgelerde seracılığı teşvik etmeye çalıştıklarını ve bu amaçla bu yıl 250 metrekare büyüklüğünde 10 üreticiye örnek sera kurulduğunu söyledi.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan konuşmasında; “Biliyoruzki tarım ilimizde ekonomik getiri açısından önemli bir değere sahiptir. Tarımda daha bilinçli, daha teknik ve birim alandan daha yüksek getiri elde etmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürülüğümüz, tarımla uğraşan vatandaşlarımız ve diğer paydaşlar ellerinden gelen tüm katkıyı ve özveriyi gösteriyorlar. Burada bu güzel işletmeyi ilimize kazandıran ve örnek olan çok değerli yatırımcılarımıza teşekkür ediyor başarılar diliyorum” dedi. Konuşmalardan sonra 8 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirilen Seranın açılışı Vali Mehmet Ceylan, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Ali Tanrıver, İl Eminiyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Nevşehir Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Seyit İnce ve Kuruluş sahipleri tarafından açılışı yapılarak domates hasadı gerçekleştirildi.