Tkdk Nevşehir İl Koordinatörlüğünde Ipard Programında Değişiklikler Onaylandı

2013-12-27 15:33:04

Süt üreten Tarımsal İşletmelerde

TKDK NEVŞEHİR İL KOORDİNATöRLüĞüNDE
IPARD PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİKLER ONAYLANDI

TKDK Nevşehir İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada IPARD programında yapılan değişikliklerin Avrupa Birliği Komisyonu tarafından onaylandığı belirtildi.

Süt üreten Tarımsal İşletmelerde; yeni kapalı ahırların / ağılların inşası ve genişletilmesi de destek kapsamına alındı. 

Et üreten Tarımsal İşletmelerde; desteklenen koyun ve keçi sayısı 300 den 500e yükseltildi.

Süt ve Et üreten Tarımsal İşletmelerde; Gübre çukuru konusunda hayvan sayısı yerine kapasite eklenerek ifade Tarımsal işletme, 50 baştan fazla inek veya 150 baştan fazla koyun ve/veya keçi kapasitesine sahipse, yatırımın gerçekleşmesinin sonunda gübrenin topluluk standartlarına göre depolanması ve yönetimini taahhüt etmelidir şeklinde değiştirildi. Mesleki yeterlilik şartında ise gerçek kişilerde sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir. Yardım oranında ise; başvuru sunulduğunda 40 yaşın altında olan genç çiftçiler ifadesi hibe desteği kararı alındığında 40 yaşın altında olan genç çiftçiler olarak revize edildi. 

Süt toplama merkezlerine sadece üretici örgütleri başvurabilirken; yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabilecekler.

Süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütleri için yer alan “Bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır” uygunluk şartı kaldırıldı.

Meyve ve Sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbiri kapsamında desteklenecek ürünler için ABnin 1234/2007 sayılı konsey tüzüğünde yer alan meyve ve sebze listesi (9.bölüm) kullanılacaktır.

Su ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler arttı. Artık en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır.
 
Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle Tıbbi aromatikbitkilerinde seralarda yetiştirilmesi destek kapsamına alındı.

Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 250.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi. Yerel tarım ve gıda ürünleri listesi revize edildi. 

Kırsal turizm alt tedbirinde Turizm İşletme Belgesi yatırım sonunda alınacaktır. Uygun yatırım toplam değeri ise 400.000 avrodan en fazla 500.000 avroya yükseltildi. Konaklama tesislerinin yatırım sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri“25 oda”  olarak değiştirildi. 

Kültür balıkçılığının geliştirilmesialt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 200.000 avrodan en fazla 400.000 avroya yükseltildi. Kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı.

Yerel Tarım ve Gıda ürünleri Listesi

Kaymak, Tarhana, Kabakçekirdeği, Patatesveürünleri (cips, kumpir, parmakpatates, püre vb.), Parmaküzümü, çavuşüzümü, Buluduüzümü, DiğerYöreselüzümler, üzümürünleri (üzümPekmezi, Kuruüzüm, Pestil, Köftür, PekmezSucuğu, Şıra, Sirke, üzümçekirdeğiveTozu, Şarap), SalamuraAsmaYaprağı, Pekmezler (şekerpancarı, armut, erik, ayva, dut vb.), Domates, DomatesSalçası, CevizliSucuk, BademliSucuk, Kapariürünleri, CevizEzmesi, Ceviz, Badem, Turşu, Mantı, Soğan, Erişte, Hedik (KaynatılmışBuğday), Reçel, Marmelat, MeyveSebze Kurusu, YöreselPeynir (Tulum Peyniri, çökelek vb.), YöreselYoğurt (süzmeyoğurt, torbayoğurt vb.), Tereyağı, Bulgur, Nohut, Fasulye, Yarma, çömlekFasulyesi, Sulu Köfte, Lokum, YerliAlacaKarpuz, YufkaEkmek, KuruYufka, TahinliPide, TahinliSimit, Nevşehir Tahinlisi, TandırEkmeği, Patatesliçörek, Bazlama, BuğdayUnuMamulleri, çerezlikAyçiçeği, Kavurga, Bal Kabağı, KabakTatlısı, Elma, MeyveSuyu/Konsantresi/Tozu, Alıç, Kuşburnu, GireboluSuyu, Altınçilek, TrüfMantarı (Keme), Kete, TestiKebabı, Mineralli Su